Taize CD

Pirmą kartą Lietuvoje išleista garsios Taizé bendruomenės, įsikūrusios Prancūzijoje, giesmių kompaktinė plokštelė „Venite exultemus“. Pačiame Taizé ji kainuoja apie 13- 14 eurų. Bendruomenė siekdama, kad jaunimo pamėgtas Taizé giedamas giesmes galėtų įsigyti už prieinamą kainą ir nereikėtų piratiškai jų kopijuotis, suteikė leidimą jį dauginti ir Lietuvoje išleisti Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centrui. „Venite exultemus“ yra paskutinis CD įrašytas Taizé. Jo kaina Lietuvoje ženkliai mažesnė nei pačiame Taizé. CD platinamas krikščioniškuose knygynuose ir parduotuvėse (informacija tel. +370 685 24336).
Prancūzijoje, Burgundijos pietinėje dalyje, Taizé miestelyje 1940 m. brolis Rožė įkūrė tarptautinę, ekumeninę bendruomenę. Broliai čia visam gyvenimui yra įsipareigoję materialiniam ir dvasiniam dalinimuisi ir gyvenimo paprastumui. Šiandien bendruomenė vienija daugiau nei šimtą brolių, katalikų ir skirtingos kilmės protestantiškų konfesijų, iš daugiau nei 25 šalių.
Praėjusią vasarą, per Pasaulio Jaunimo Dienas Kelne, visus sukrėtė žinia, kad netekome brolio Rožė, kuris taip pat laikytinas vienu iš šių dienų įkvėpėjų. Naujųjų metų sandūroje Italijos pramoniniame mieste Milane vyks jau 28 Taizé organizuojamas Europos Jaunimo Susitikimas. Paskutiniai tokie susibūrimai vyko: Barselonoje, Paryžiuje, Hamburge, Lisabonoje. Dabar jau yra pradedamos rinkti grupės prie parapijų piligrimystei į šį Susitikimą. Prieš 7 metus į tokį susitikimą Milane važiavo per 4000 dalyvių iš Lietuvos.
Svarbiausia kasdieninio gyvenimo Taizé dalis – bendros pamaldos tris kartus per dieną. Nuo 1950-ųjų metų daugelis tūkstančių jaunų žmonių iš daugelio šalių atrado kelią į Taizé dalyvaudami savaitės maldos ir apmąstymų susitikimuose. Taizé broliai lanko ir veda didesnius ir mažesnius susitikimus Afrikoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje ir Europoje, atlikdami „Pasitikėjimo piligrimystę žemėje“. Bent savaitę Taizé vasaros metu jau praleido dešimtys tūkstančių jaunuolių iš Lietuvos. Į Europos jaunimo sisitikimus organizuojamus Taize bendruomenės vis kitame Europos mieste susirenka nuo 60 iki 100 tūkst. dalyvių. Jaunimui patinka gan laisvo stiliaus pamaldos su Taizé gimusiomis giesmėmis. Giesmės paprastos, bet melodingos, meditatyvios, lengvai įsimenamos, dažnai tai kokia Šv. Rašto frazė kartojama daug kartu ir įsismelkianti į sielos gelmes.

Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro direktorius Juozas Dapšauskas

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Advento palinkejimas

DM info: Angelų sargų žaidimas